woensdag 28 januari 2009

Hoe om te gaan met beeldrechten

Voor wat betreft het beeldrecht zou in principe in eerste instantie volstaan kunnen worden met het ondertekenen van de volgende verklaring:

'Iedereen die gevraagd wordt mee te werken aan een video, bijvoorbeeld om er een (hoofd)rol in te spelen, en daarmee instemt, geeft daarmee toestemming dat zijn beeltenis (portret) in de video wordt gebruikt. Wel is het verstandig om deze toestemming ook schriftelijk vast te leggen voor alle beoogde gebruiksvormen van de video; zo kan protest achteraf, bijvoorbeeld op basis van het portretrecht of de Wet bescherming persoonsgegevens die de persoonlijke levenssfeer beschermt, worden voorkomen.'

In principe moeten ook leerlingen (via hun ouders) toestemming geven. Een en ander kan geregeld worden tussen de school en de ouders van de kinderen, zodat een leerkracht weet of er kinderen in de groep zijn waarvan de ouders geen toestemming geven voor het opnemen van hun kind. Sommige scholen hebben dit geregeld, andere niet. Dit zal dus een blijvend punt van aandacht blijven en we kunnen hier ook het voortouw nemen!

Expertise op dit terrein is er niet echt binnen Avans en zal dus opgebouwd moeten worden. Wellicht door een of meerdere personen binnen Avans zich hierop te laten specialiseren.

Ook SURF houdt zich hiermee bezig. (zie deze link) Laten we ook hier eens naar kijken!

Geen opmerkingen: